Smartfarming voor jonge boeren!

Afgelopen januari stond het discussiestuk Smartfarming op het programma. In een steeds digitaler wordende veehouderij een actueel thema. Er stonden twee sprekers op het programma om ons bij te praten over de actuele ontwikkelingen. 

Het spits werd afgebeten door Jort Schutte van Nedap. Nedap is gespecialiseerd in het maken van sensoren voor bijvoorbeeld individuele identificatie (koeherkenning). De sensoren worden onder andere  gebruikt in halsbanden voor koeien en oornummers van varkens. Het voordeel hiervan is dat de dieren bijgestuurd kunnen worden op hun krachtvoergift waardoor zij een betere groei benutten. Zowel voor het dier als de boer een uitkomst.

Ton Wilgers van Agrometius vervolgde de avond en ging verder met een presentatie over sensoren buiten de stal. GPS-techniek is door Agrometius vertaald in  opbrengstmetingen en bodemonderzoeken  die een heel gedetailleerd beeld geven van de veehouder. Vooral pH metingen kunnen duidelijkheid verschaffen over waarom een perceel op sommige plaatsen niet het verwachte resultaat geven. Een op maat geplaatste bemesting, al dan niet met GPS techniek, kan deze verstoring verhelpen.

Zoals elke avond werd er gestemd over de stellingen die door NAJK aangedragen worden. Wat opviel was dat de jonge boeren allemaal wel voor het gebruik van (gps) sensoren waren. Sommigen maakten hier al dankbaar gebruik van. Vooral het vertrouwen hebben in techniek lijkt moeilijk te zijn. De extra kosten worden snel terug verdiend.  Een opvallend besluit was dat de aanwezigen niet per sé voorop wouden lopen in de techniek om daarmee de beste van de wereld te willen zijn. Hogere opbrengsten met lagere kosten was daarin veel meer vanzelfsprekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *